Обратно към ЦРЧР

eTwinning обучение за напреднали на тема „Пандемия, инфодемия и дигитална грамотност“ 24 – 27 март 2021г.

25
Sep
'21
мар. 31, 2021

Уважаеми колеги,

В периода 24 – 27 март 2021 г. Център за развитие на човешките ресурси в ролята си на Национална агенция по Програма „Еразъм+“ и по Програма „Европейски корпус за солидарност“, както и на Национално звено за координация по дейност eTwinning, съвместно с мрежата на българските eTwinning посланици, проведе онлайн eTwinning обучение за напреднали на тема „Пандемия, инфодемия и дигитална грамотност“, насочено към учители и директори от училища и детски градини в страната.

Обучението беше с продължителност 4 дни. В рамките на всеки ден беше проведена по една сесия, всяка по 90 минути в eTwinning Live – от 19:00 до 20:30 часа българско време.

Дезинформацията и разпознаването на фалшивите новини бяха основните теми на настоящото oбучение. Като начин за борба с дезинформацията беше посочено и критичното мислене. Чрез представяне на отделни инструменти, ученически хекатон и презентации, касаещи дигиталната комуникация и сигурност, бяха очертани пътища за насърчаване на дигиталната грамотност като една от възможностите за борба с фалшивите новини.

В събитието се включиха повече от 50 участници. Всички те ще имат достъп до създадения специално за събитието проект в платформата на eTwinning „Онлайн eTwinning обучения 2021“. То се проведе в следните четири тематични модула:

Първи модул: 24.03.2021 г. – „Пандемия, инфодемия и борбата с дезинформацията“      

Втори модул: 25.03.2021 г. – „Фалшивите новини и младите в еТwinning. Медийната грамотност и критичното мислене като отговор“                                                         

Трети модул: 26.03.2021 г. –  „Годишните Европейски награди 2021 и дигиталната сигурност“                                                                                                                         

Четвърти модул: 27.03.2021 г. –  „Критичното мислене и медийната грамотност в отговор на дезинформацията“                                                                                                     

Програмата на събитието можете да видите тук:

https://docs.google.com/document/d/1H_gzatXmrIivOCpm6x5_paYMScyuuJvhvATFQD7WGnU/edit?usp=sharing

Сесиите бяха проведени от eTwinning посланиците доц. д-р Теодора Вълова, Светлана Върбанова, Гергана Петрова и Цветанка Тодорова.

Екип eTwinning България