Обратно към ЦРЧР

Еколагер 2023 „Зелени умения в моето зелено училище“, 16-18.11.2023

18
Nov
'23
ное. 22, 2023

Център за развитие на човешките ресурси, в ролята си на Национална агенция по Програма „Еразъм+“ и Програма Европейски корпус за солидарност, както и на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Европас България и Евродеск България, съвместно с „Европа Директно – Дупница“, проведе в периода 16 – 18 ноември 2023 г. в град Сандански „Еколагер 2023“.

Еколагерът тази година протече под наслова „Зелени умения в моето зелено училище“. Конкурсът бе посветен на 2023-та година като Европейска година на уменията и на Зеления приоритет на Програма „Еразъм+“ – най-голямата програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт. В него  взеха участие общо 5 училища от цялата страна, победители в конкурса за ученическа разработка, проведен по едноименната тема в периода октомври – ноември 2023 година от ЦРЧР и Европа Директно – Дупница.

В рамките на конкурса кандидатстваха ученици от 24 училища от цялата страна, като тези от тях, обявени в новината Резултати, спечелиха като награда участие в Еколагер 2023. Еколагер 2023 се състоя в периода 16 – 18 ноември 2023г., като награда за победителите в конкурса, в Интерхотел „Сандански“, град Сандански, област Благоевград.

Чрез екипни презентации 5-те училища представиха пред останалите участници разработките си, спечелили участието им в Еколагера. Всички те изразиха дълбоката си загриженост за опазване здравето и чистотата на нашата планета и за настъпващите климатични промени. Екипите представиха направеното до момента в техните училища – дейности, с които те се гордеят и с които изграждат устойчиви навици за екологично поведение – за себе си и за своите съученици.

В програмата на лагера бяха заложени екодейност Засаждане на храсти и дръвчета и две художествени ателиета – ателие „Екологична работилница“ и ателие „Ars in Libro. По време на ателиетата децата бяха обучавани да изработват красиви и екологични продукти и изграждаха умения за създаване на творческа и устойчива учебна среда. С подробна презентация бе представена дейност eTwinning и нейния принос за създаване на well being учебна среда.

Засаждането на дръвчетата се проведе на 16 ноември 2023, в градския парк на град Сандански, със съдействието на Община Сандански. Дръвчетата и храстите бяха предварително закупени от ЦРЧР, а представителите на отдел Озеленяване в община Сандански бяха подготвили почвата за засаждане.

В ателие „Екологична работилница“ екипите изработваха красиви цветя от хартия, притежаващи невероятно естетическо въздействие и удачно заместващи унищожаването на живи цветя с цел украса. В ателието „Ars in Libro децата усвоиха умението да превръщат морално остарели и отчислени от библиотеките книги в креативни естетически предмети, които ще допринесат за променяне на естетическия характер на тяхната учебна среда и ще дадат втори живот на отчислените книги. Всички деца отчетоха, че са усвоили нови умения – да създават със собствените си ръце красив и екологичен естетически продукт, подходящ за украса или за подарък.

Лагерът завърши с красива изложба на всички създадени художествени продукти, които представиха пъстра палитра от цветове, форми и настроения. Всеки от участниците сподели впечатленията си от наученото, а всички изразиха благодарност на организаторите за преживяното и придобитите нови умения.