Обратно към ЦРЧР

Национална конференция „Насърчаване на четенето“ 2022, 27 – 30 юли 2022г.

30
Jul
'22
авг. 2, 2022

В периода 27 – 30 юли 2022г. Център за развитие на човешките ресурси проведе в района на Рилската Света Обител 11-то издание на Националната конференция „Насърчаване на четенето“ – тази година на тема „Книгата като спасение“.

На 28 юли 2022г. Конференцията беше открита от г-н Михаил Балабанов, Изпълнителен директор на Националната агенция по Програмите „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“. Още първия ден гостите на Конференцията се включиха в книжното изложение „Какво четеш?“ – ежегодна инициатива на ЦРЧР още от Първата национална конференция, проведена през 2012 година в град Балчик. По време на изложението всеки от гостите представи една или няколко свои любими книги, като разказа накратко за автора и художествените характеристики на творбите и ги препоръча на останалите гости на събитието.

В Конференцията се включиха 77 участници от цялата страна – учители, библиотекари, университетски преподаватели, читалищни дейци, писатели, научни работници и др., избрани след участие в конкурс. Участниците в събитието представиха своя опит и добри практики за усъвършенстване на грамотността, насърчаване на четенето и поддържане на внимание у децата и младите хора към книгите и словото. Бяха презентирани качествени eTwinning и „Еразъм+“ проекти, свързани с темата.

На 28 юли Женска танцова група „Рилски ритми“, Детска танцова група „Рилска китка“ към Читалище „Христо Ботев 1898г.“, град Рила, с ръководител Асен Колев – танцьор в Ансамбъл „Пирин“, и народната певица Стойка Германова представиха пред участниците в Конференцията фолклорна вечер.  В края на изпълнението гостите се присъединиха към хорото, за да разучат характерни за района танцови стъпки.

На 29 юли всички гости на Конференцията се включиха в организираното от ЦРЧР посещение на Рилската Света Обител. Участниците разгледаха Етнографския музей на Рилския манастир, Иконната галерия, Църковно-историческия музей, Хрельовата кула, Църковния храм, Музей Манастирско стопанство. След приключване на последния работен ден на Конференцията, се проведе Вечер на поезията и музиката – прозвучаха песните на поетесата бард Татяна Йотова, стихове и проза на участниците и обичани твобри на известни български поети.

В края на събитието събраните повече от 130 книги от изложението „Какво четеш?“ бяха дарени на три от читалищните библиотеки, участници в Конференцията – библиотеката при Читалище „Христо Ботев 1898г.“ в град Рила, обл. Кюстендил; при Читалище „Христо Ботев 1828г.“ в с. Столетово, Карловско; и библиотеката при Народно читалище „Светлина 1929г.“ в с. Труд, обл. Пловдив.

Екип eTwinning България