Обратно към ЦРЧР

Онлайн eTwinning обучение за напреднали на тема „Пандемия, инфодемия и дигитална грамотност“

27
Mar
'21
мар. 27, 2021

Уважаеми колеги,

В периода 24 – 27 март 2021 г. Център за развитие на човешките ресурси в ролята си на Национална агенция по Програма „Еразъм+“ и по Програма „Европейски корпус за солидарност“, както и на Национално звено за координация по дейност eTwinning, съвместно с мрежата на българските eTwinning посланици, проведе онлайн eTwinning обучение за напреднали на тема „Пандемия, инфодемия и дигитална грамотност“.

Пандемията от COVID-19 е придружена от безпрецедентна „инфодемия“. Напливът от информация за вируса, която често е невярна или неточна и се разпространява бързо в социалните медии, води до объркване и недоверие. Дезинформацията и разпознаването на фалшивите новини бяха основните теми на проведеното oбучение. Като начин за борба с дезинформацията бе посочено и критичното мислене. Чрез представяне на отделни инструменти, ученически хекатон и презентации, касаещи дигиталната комуникация и сигурност, бяха очертани пътища за насърчаване на дигиталната грамотност като една от възможностите за борба с фалшивите новини.

Обучението беше с продължителност 4 дни. В рамките на всеки ден бе проведена по една сесия, всяка с продължителност 90 минути, като датите на провеждане бяха, както следва: 24.03., 25.03., 26.03. и 27.03. – по една сесия в eTwinning Live от 19:00 до 20:30 часа българско време.

Събитието бе организирано в следните четири модула:

Първи модул: 24.03.2021 г. – „Пандемия, инфодемия и борбата с дезинформацията“    

Втори модул: 25.03.2021 г. – „Фалшивите новини и младите в еТwinning. Медийната грамотност и критичното мислене като отговор“                                                           

Трети модул: 26.03.2021 г. – „Годишните Европейски награди 2021. Дигитална сигурност“                                                                                                                         

Четвърти модул: 27.03.2021 г. – „Критичното мислене и медийната грамотност в отговор на дезинформацията“                                                                                                   

Във всеки отделен модул участваха 60 учители от училища и детски градини от цялата страна.

Програма на събитието:

https://docs.google.com/document/d/1H_gzatXmrIivOCpm6x5_paYMScyuuJvhvATFQD7WGnU/edit?usp=sharing

Сесиите бяха водени от eTwinning посланиците доц. д-р Теодора Вълова, Светлана Върбанова, Гергана Петрова и Цветанка Тодорова.

Екип eTwinning България