Обратно към ЦРЧР

Ден на европейските автори 2024

мар. 17, 2024

Уважаеми колеги,

С настоящата публикация бихме искали да Ви припомним, че датата на второто издание на Деня на европейските автори, което ще се проведе в понеделник, 25 март 2024 г., наближава.

Очаква се в това издание на голямата европейска инициатива да се включат повече от 40 държави и над 1000 европейски училища и други институции. Инициативата беше стартирана през 2023г. от Европейската комисия, за да отбележи и помогне на по-младото поколение да се запознае с голямото разнообразие на европейската литература, както и за да насърчава четивната грамотност. Тя постига това, като дава възможност на учениците да участват в дейности като срещи с автори, публично четене, запознаване с процеса на създаване и публикация на книги, добри практики за насърчаване на четенето, споделяне на опит и много други.

Организациите в България, работещи по Програмите „Еразъм+“ и „Творческа Европа“, са поканени да организират събития за четене: на уебсайта на инициативата можете да намерите още информация за това как училища, книжарници, библиотеки и други организации от цяла Европа могат да участват. На същата страница ще намерите информация и за регистрираните до момента училища, библиотеки и други организации от цяла Европа, предвидили участие в този ден. Наличен е информационен лист заедно с някои вдъхновяващи истории от първото издание, където на информационната карта ще откриете впечатляващото участие на България в първото издание – 247 участия от страната ни, веднага след Испания, която е само с 259, и е страна с население, почти седем пъти по-голямо от България.

На уебстраниците на ЦРЧР и eTwinning България можете да си припомните обявяването на инициативата и резултатите от кампанията България в Деня на европейските автори 2023.

Ако вашето училище/библиотека/детска градина/читалище и др. проявява и тази година интерес към участие в Деня на европейските автори, ви каним да регистрирате своето събитие на европейската страница на събитието чрез онлайн формуляра тук. След приключване на събитието ще можете да се включите и в представянето на България в Деня на европейските автори 2024.

Ако имате въпроси, можете да се свържете с европейския екип на инициативата на адрес EAC-DAY-OF-THE-EUROPEAN-AUTHORS@ec.europa.eu или с българския екип на адрес mkaraangova@hrdc.bg или тел. 02 915 50 24.

Благодарим ви за интереса и участието! Очакваме ви!

Екипът на ЦРЧР