Обратно към ЦРЧР

Европейска седмица в България

май 1, 2021

Уважаеми колеги,

Във връзка с предстоящия 9 май като Ден на Европа и Ден на eTwinning, Националното звено за координация по дейност eTwinning за България, с подкрепата на Програма „Еразъм+“, Програма „Европейски корпус за солидарност“, дейностите Европас – България, Еврогайдънс – България, Евридика – България, Евродеск – България и ECVET, обявява Европейска седмица в България – в периода 9 – 17 май 2021г., с която отправя покана към училища, детски градини и други образователни институции в страната за отбелязване / отпразнуване/ посвещаване на събитие на Празника на Европа и Деня на eTwinning.

Каним за участие всички образователни институции, които искат да отбележат този ден по едната или другата тема, или по двете теми заедно, да направят това под напълно свободна, избрана от тях форма. Това би могло да бъде:

  • онлайн / реален урок
  • изложба
  • онлайн изложба
  • подготовка на постери
  • подготовка на инфографики
  • състезание / викторина на тема eTwinning
  • състезание / викторина на тема Европа
  • засаждане на дръвчета, цветя и храсти;
  • събитие, обучение, конференция, конкурс и др.

Възможно е също да бъде каквото и да било събитие, чиято идея е подходящо да бъде обвързана с европейската тема – например тематичен ден по някой от новите европейски приоритети: приобщаване, зелената тема, дигитализация, медийна грамотност и дезинформация и др.

Във връзка с реализирането на идеята, Националното звено се обръща към вас с поканата да изберете заедно със своите ученици / възпитаници и да отбележите една от двете теми по предпочитан от вас начин. Специализирано жури ще оцени всички участия и ще открои три институции победители, които  ще получат награди.

В рамките на Европейската седмица в България, след като проведете своето събитие под избраната от вас форма, ще можете да го отбележат на Padlet стена и да изпратите към нас кратък формуляр, които ще бъдат достъпни от 12 май, и ще маркират вашето участие – къде и под каква форма е проведено. Очаква се събитията (и техните резултати) да имат публичен характер и възможно най-широко въздействие. 

Ще бъде създадена и интерактивна карта, достъпът до която ще бъде през сайта на eTwinning България и през Facebook. Целта на тази карта е да достигне максимален брой места в България – включително най-отдалечените – и това да е видимо. А самите резултати могат да бъдат видими в TwinSpace на стартиран вече или сега започващ проект. Очакваме инициативата да стане повод за стартиране и на нови eTwinning проекти – национални или европейски.

Светли празници, здраве и вдъхновение на всички!

Очакваме Ви!

Екип eTwinning България