Обратно към ЦРЧР

България в Деня на европейските автори – 27 март 2023г.

апр. 11, 2023

Уважаеми колеги,

На 27 март 2023г. се проведе първото издание на международната инициатива Ден на европейските автори. Много училища, детски градини, читалища и библиотеки, както и други институции, се включиха в него, за което ви благодарим от сърце!

Повече информация за цялата европейска инициатива можете да намерите тук: 

https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors

Гордост за нас е да кажем, че както се вижда на линка, отразяващ имената и държавите на всички 1036 училища, включили се в инициативата, България е втора по брой на институции участници – 248, веднага след Испания, която е участвала с 258 институции и има 47 500 000 жители, а нашата страна е с по-малко от 7 милиона жители. Това беше забелязано и дори подчертано от европейските организатори на инициативата. Определено постигнахме целта, която си бяхме поставили – да покажем, че заслужено сме избрани за страна домакин на откриващото празнично събитие. 

Заслугата е на всички ни! Благодарим ви!

Ето защо е особено важно да направим събитията, организирани от всички нас, видими на национално, а оттам и на европейско ниво. Това отразяване е успоредно и независимо спрямо информацията, която сте изпратили към Европейската комисия.  

За да отбележите своето участие и да го регистрирате на националната интерактивна карта, моля, следвайте трите стъпки по-долу:

  1. Отбележете вашето събитие на националната интерактивна карта, посветена на инициативата – линк.
  2. Разкажете повече за дейностите, реализирани при вас, като попълните до 30 май 2023 год. подготвения за това наш формулярлинк.
  3. Подгответе кратка информация за събитието, добавете към нея кратко видео или колаж със снимки, публикувайте на страницата на вашата институция или в местните медии.

Обобщените резултати ще бъдат публикувани на страниците на ЦРЧР и на eTwinning България в края на месец юни.

За допълнителна информация можете да се свържете с нас на e-mail mkaraangova@hrdc.bg или 02 915 50 24; 02 915 50 33.

Екипът на ЦРЧР